Η Θ Ε Ω Ρ Ι Α
Μετατόπιση αντί συμβιβασμού
Καθώς ενσωματώνουμε την επίγνωση των συναισθημάτων και των αναγκών μας, δημιουργούμε μια εναλλακτική στην παλιά μεθοδολογία της επίλυσης διαφορών που διεξάγεται εν μέσω «αμοιβαίας δυσαρέσκειας». Στον κόσμο του σωστού/λάθους και των πρέπει/δεν πρέπει, η ιδέα της «μετατόπισης» αντί του συμβιβασμού αποτελεί μια νέα αχτίδα φωτός.
Μετατόπιση
Όταν βιώνουμε μια «μετατόπιση», την αντιλαμβανόμαστε από τα συναισθήματα συμπόνιας, χαράς ή/και ανακούφισης που την συνοδεύουν. Μια «μετατόπιση» συμβαίνει όταν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε συνειδητά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια ή περισσότερες ανάγκες. Όταν μεταβαίνουμε σε’ αυτό που ονομάζουμε κατάσταση συμπονετικής κατανόησης.
Σκεφτείτε το ακόλουθο σενάριο: Έχετε προσκαλέσει κάποιο φίλο ή φίλη για δείπνο στις οκτώ το βράδυ. Είστε λίγο ανήσυχοι επειδή έχει μια τάση να αργεί, όμως το κουβεντιάσατε και ελπίζετε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Έχετε στρώσει το τραπέζι, έχετε μαγειρέψει ένα νόστιμο γεύμα και τώρα απλά περιμένετε να εμφανιστεί ο φίλος ή η φίλη σας. Είναι οκτώ η ώρα, το σουφλέ είναι τέλεια ψημένο και τα κεριά αναμμένα.
Τώρα φανταστείτε ότι είναι οκτώ και τέταρτο και δεν έχει έρθει ακόμα. Η ώρα περνάει. Είναι οκτώ και σαράντα πέντε και ακόμα τίποτα.
Φανταστείτε πώς θα νιώθατε. Σε ποιανού τις ανάγκες θα εστιάζατε; Ποιες ανάγκες θα παρατηρούσατε; (Αν θέλετε καταγράψετε τις.)
Τώρα φανταστείτε ότι είναι εννέα η ώρα και ακόμα δεν έχει χτυπήσει η πόρτα, δεν έχετε νέα ή κάποιο τηλεφώνημα. Το σουφλέ έχει πέσει, τα κεριά έχουν λιώσει και η βραδιά μοιάζει κατεστραμμένη. Πώς νιώθετε; Ποιες ανάγκες ενεργοποιούνται μέσα σας;
Ξαφνικά, στις εννέα και μισή, ακούτε ένα χτύπημα στην πόρτα. Είναι ο φίλος σας με πατερίτσες, το χέρι του σε γύψο και επιδέσμους γύρω από το κεφάλι του. Προκύπτει ότι μόλις είχε ένα τρομερό τροχαίο ατύχημα, παραλίγο να σκοτωθεί, έσπασε τρία κόκαλα, έσπασε το κινητό του και μόλις τώρα κατάφερε να φτάσει από το νοσοκομείο στο σπίτι σας.
Τώρα… πώς νιώθετε; Σε ποιανού τις ανάγκες θα εστιάζατε; Ποιες ανάγκες θα παρατηρούσατε; Για τους περισσότερους από εμάς, η επίγνωση των συναισθημάτων και των αναγκών μας θα άλλαζε δραματικά. Αυτό σημαίνει «μετατόπιση» προς τη συμπόνια.
Όλοι μας μπορούμε να δημιουργήσουμε την εμπειρία της μετατόπισης προς τη συμπόνια στη ζωή μας, ακόμα και σε λιγότερο προφανείς καταστάσεις, όταν καταφέρνουμε να θυμηθούμε, ότι όλοι απλώς προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας (βλ. κεφ.1).
Σε όλες τις διαμεσολαβήσεις που έχω κάνει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, και σε όλες τις εκπαιδεύσεις που έχω κάνει σε χιλιάδες επαγγελματίες της διαμεσολάβησης, ένα πράγμα παραμένει απολύτως σαφές: Κάθε πραγματικά επιτυχής διαμεσολάβηση που αντέχει στο χρόνο, δεν βασίζεται σε συμβιβασμούς, βασίζεται στη «μετατόπιση», μέσω της οποίας αναδύεται μια νέα κατανόηση των αναγκών όλων των μερών.
Συμβιβασμός
Συμβιβασμός είναι αυτό στο οποίο καταλήγουμε όταν δεν εξετάζουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες που προσπαθούμε να καλύψουμε με τις θέσεις ή τις ενέργειές μας. Ο συμβιβασμός, η υποχρέωση, το να κάνω «το σωστό» ή να κάνω «αυτό που είπα ότι θα κάνω», όλα προέρχονται από ένα εντελώς διαφορετική συνειδητότητα από ό,τι η «μετατόπιση». Στο συμβιβασμό, έχουμε ίσως κάποιο είδος επίλυσης των διαφορών, όχι όμως βασισμένο στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των συναισθημάτων και των αναγκών και των δύο μερών – και έτσι και τα δύο μέρη είναι πιθανό τελικά να παραιτηθούν από κάτι.
Ίσως έχετε ακούσει τη ρήση ότι «καλή είναι μια συμφωνία όταν και τα δύο μέρη αισθάνονται εξίσου δυσαρεστημένα». Από την πρώτη ακόμα φορά που άκουσα αυτό το ρητό, αρνήθηκα να το πιστέψω. Σήμερα, μετά από όλη τη δουλειά που έχω κάνει ως διαμεσολαβητής, μου είναι πολύ ξεκάθαρο ότι απλά δεν ισχύει.
Ο συμβιβασμός δεν είναι κάτι που είναι υποχρεωτικό- όχι όταν μπορούμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες και τη συνειδητότητα που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε έναν πιο συμπονετικό, δημιουργικό τρόπο ύπαρξης και ζωής: την μετατόπιση.
Σ Τ Η Ν Π Ρ Α Ξ Η
Ο Πάτρικ και το τατουάζ
Όταν ο γιος μου ο Πάτρικ ήταν 17 ετών, ήμουν ήδη αρκετά χρόνια μαθητής του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ. Ένα βράδυ Παρασκευής, ο Πάτρικ με πλησίασε στην κουζίνα και με ενημέρωσε ότι θα πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να κάνει ένα τατουάζ και ήθελε τη σύμφωνη γνώμη μου.
Μέχρι σήμερα, εκπλήσσομαι με το τι συνέβη σε εκείνον τον διάλογο. Πήγε κάπως έτσι:
Εγώ: Αποκλείεται.
Πάτρικ: Εντάξει μπαμπά, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε λίγο;
Εγώ: ΟΚ, αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι.
Πάτρικ: ΟΚ. Πρώτον, μπορείς να μου εξηγήσεις τι σε ζορίζει;
Εγώ: Κατ’ αρχάς, τα τατουάζ είναι μόνιμα. Μπορεί να το θεωρείς κουλ τώρα, αλλά τι θα γίνει σε δέκα ή είκοσι χρόνια;
Πάτρικ: Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, μπαμπά. Το σκέφτηκα κι εγώ και γι’ αυτό αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μόνο μαύρο μελάνι. Τα τατουάζ με μαύρο μελάνι μπορούν να αφαιρεθούν αν αλλάξω γνώμη αργότερα.
Εγώ: Χμμμ. Ναι, αλλά τι γίνεται με τα θέματα υγείας; Με τους κινδύνους που ενέχουν οι βελόνες που μεταφέρουν ασθένειες, δεν μπορώ καν να φανταστώ κανέναν να το κάνει αυτό.
Πάτρικ: Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Μίλησα με τον φίλο μου τον Ράιαν, ο οποίος μόλις έκανε τατουάζ, και μου εξήγησε ότι τα εργαστήρια τατουάζ αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το κράτος· ότι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σφραγισμένες, καινούργιες βελόνες και τις ανοίγουν μπροστά μας. Πίστεψέ με, μπαμπά. Δεν θα το έκανα αυτό αν δεν ήταν ασφαλές.
Εγώ: Χμμμ. Ναι, αλλά τι γίνεται με την εντύπωση που θα κάνεις στους ανθρώπους; Τα τατουάζ μπορεί να δώσουν στον κόσμο την εντύπωση ότι δεν είσαι ο τύπος που είσαι, ότι είσαι μέλος συμμορίας ή κάτι τέτοιο.
Πάτρικ: Μπαμπά, χωρίς παρεξήγηση, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά στις μέρες μας από τότε που ήσουν παιδί. Τα τατουάζ είναι πολύ πιο αποδεκτά. Δεν δημιουργούν τις εντυπώσεις που δημιουργούσαν όταν ήσουν νέος.
Εγώ: Χμμμ. Λοιπόν….. Χμμμ. Λοιπόν…
Η κατανόησή μου άλλαζε. Η επίγνωσή των αναγκών μου όσον αφορά την ευημερία του Πάτρικ είχε αλλάξει. Εκεί που πριν πίστευα ότι οι ανάγκες μου για κοινή αντίληψη της πραγματικότητας, συνεισφορά και ψυχική ηρεμία θα έμεναν τρομερά ανεκπλήρωτες, αυτή τη νέα στιγμή ικανοποιούνταν.
Πριν την μετατόπιση, πίστευα ότι οι ανάγκες του Πάτρικ για ασφάλεια, επιλογή, να τον βλέπουν και να τον καταλαβαίνουν ήταν σε κίνδυνο. Τώρα συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν. Δεν συμβιβάστηκα, μετατοπίστηκα. Σήμερα, ο Πατ έχει τατουάζ.
Ε Ξ Α Σ Κ Η Σ Η
Πρακτική 1 – Μετακίνηση από το συμβιβασμό στη μετατόπιση
Σκεφτείτε μια κατάσταση στην οποία θεωρείτε ότι πρέπει να συμβιβαστείτε.
Πηγαίνετε στην «Άσκηση Μετατόπισης» και δουλέψτε με τα δύο «Τ», αφού πρώτα μετατρέψετε την ιστορία σας σε παρατήρηση. Γράψτε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας και τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου ατόμου.
Παρατηρήστε αν θα βιώσετε «μετατόπιση» και δοκιμάστε να σκεφτείτε αιτήματα που θα μπορούσατε να κάνετε (βλ. κεφ.13 και 15).
Πρακτική 2 – Βαθύτερη πρακτική
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε σύγκρουση με κάποιον, δοκιμάστε να προσφέρετε ενσυναίσθηση στον εαυτό σας και στη συνέχεια και στο άλλο άτομο.
Ίσως χρειαστεί να «επιβραδύνετε» (βλ. κεφ.12), για να εστιάσετε στο κέντρο σας, ώστε να είστε σε θέση να προσφέρετε ενσυναίσθηση στο άλλο άτομο: να δημιουργήσετε έναν διάλογο για να ανακαλύψετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.
Δείτε αν μπορείτε να φτάσετε σε ένα σημείο αμοιβαίας, συμπονετικής κατανόησης, όπου και οι δύο καταλαβαίνετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου. Στη συνέχεια, δείτε αν μπορείτε να σκεφτείτε έναν τρόπο να επιλύσετε τη σύγκρουσή σας χωρίς συμβιβασμούς.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Πρακτική 2 απαιτεί να θέλουν και τα δύο μέρη να συμμετάσχουν – και τα δύο μέρη πρέπει να θέλουν να επιλύσουν τη σύγκρουση και να αναλάβουν αμοιβαία ευθύνη και φροντίδα για να τη φέρουν εις πέρας (δεν είναι μικρό πράγμα). Οι ανταμοιβές όμως αξίζουν σχεδόν πάντα τον χρόνο και την ενέργεια.
Μετάφραση: Μαρία Αγγέλου