Η Θ Ε Ω Ρ Ι Α
Δημιουργώντας τη δική σας συμπονετική ζωή
«Τίποτα δεν συμβαίνει μέχρι να κινηθεί κάτι».
– Άλμπερτ Αϊνστάιν
Το ότι γνώριζα τις έννοιες και τις πρακτικές που μελετήσαμε μέχρι τώρα, δεν έφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μου – μέχρι που τις έβαλα σε εφαρμογή. Σε αυτόν τον τομέα οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες.
Συχνά είναι δύσκολο
Όπως έχουμε συζητήσει, για πολλούς από εμάς είναι σημαντική πρόκληση να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες και να αντικαταστήσουμε τις παλιές μας. Ο «ρομποτικός μας εαυτός» συχνά εξακολουθεί να διευθύνει την παράσταση, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να κατευθύνουμε τη συνείδησή μας σε πιο συμπονετικά μονοπάτια. Αυτό μπορεί να είναι τόσο δύσκολο που είναι εύκολο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Είναι εύκολο να μην προσέξουμε ότι έχουμε ξεφύγει από το ελάχιστα περπατημένο μονοπάτι της συνειδητής ζωής, και έχουμε ξαναγυρίσει πίσω στην λεωφόρο των επικρίσεων, της μομφής και στις υπόλοιπες συνήθεις μορφές σκέψης.
Μέχρι τώρα, θέσαμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε μια πιο συμπονετική ζωή. Χάρη στις βάσεις αυτές έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε, να αναπτυχθούμε, να ολοκληρώσουμε και να τελειοποιήσουμε. Ας το θεωρήσουμε αυτό ως την προσωπική μας συνειδητή επιλογή.
Η επίκριση συχνά είναι εύκολη
Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου οι επικρίσεις θεωρούνται φυσιολογική συμπεριφορά. Είμαι εξαιρετικά εξασκημένος στο να επικρίνω. Έχω εξασκηθεί στο να σκέφτομαι ότι εγώ και οι άλλοι γύρω μου πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα, και όλα αυτά χωρίς να συμβουλεύομαι τη σοφία της καρδιάς μου. Όπως μοιράστηκα ήδη (κεφ. 3), μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου τα συναισθήματα και οι ανάγκες μου δεν είχαν σημασία – για χρόνια, για πολλά χρόνια. Έτσι, αν πρόκειται να δημιουργήσω μια συμπονετική ζωή, καλούμαι να αναιρέσω, να ξαναμάθω, να αποτύχω, να πετύχω, να αποτύχω ξανά και να πετύχω ξανά – στην προσπάθειά μου να δώσω στον εαυτό μου και στους γύρω μου αυτό το (κάποιες φορές) δυσπρόσιτο δώρο της συμπόνιας.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς στο πρόγραμμα- μια στιγμή που μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την αγάπη, την έμπνευση και τη γνώση μας για να δημιουργήσουμε μια πιο υπέροχη ζωή.
Πώς μοιάζει λοιπόν μια συμπονετική ζωή στην πράξη;
Συμμετέχω σε μια ομάδα πρακτικής
Οι ομάδες πρακτικής εξάσκησης μπορεί να είναι μικρές συγκεντρώσεις σε κάποιο φυσικό χώρο, συναντήσεις μέσω τηλεφώνου, ή και διαδικτυακές κοινότητες. Μέσω της επαναλαμβανόμενης εξάσκησης μέσα στις ομάδες μπορούμε να ενσωματώσουμε ευκολότερα τη μάθησή μας στην πραγματική ζωή. Με το να μοιραζόμαστε τις απαντήσεις μας στις ασκήσεις, τους αγώνες και τις επιτυχίες μας, μπορούμε να παρέχουμε το περιεχόμενο και την υποστήριξη που μας βοηθάει να αναπτύξουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητες για να ασκούμε τη συμπόνια στην καθημερινή μας ζωή.
Αποκτώ έναν φίλο ενσυναίσθησης
Ο κύριος σκοπός μιας «φιλίας» ενσυναίσθησης είναι να προσφέρουμε και να λαμβάνουμε ενσυναίσθηση, ώστε να εξασκούμαστε σε σταθερή βάση. Ένας τρόπος με τον οποίο έχω δει πολλές επιτυχημένες φιλίες ενσυναίσθησης να ξεκινούν είναι να βρείτε κάποιον που αισθάνεστε ότι έχει παρόμοιο επίπεδο δεξιοτήτων και παρόμοια ικανότητα μάθησης/ανάπτυξης με εσάς. Στη συνέχεια, ξεκινήστε με μια απλή κλήση ή συνεδρία. Δώστε ο ένας στον άλλον ανατροφοδότηση σχετικά με το τι λειτούργησε και τι θα θέλατε να είχατε βιώσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, δείτε αν θα θέλατε να κάνετε μια δεύτερη προσπάθεια, μετά μια τρίτη κ.ο.κ. μέχρι να συμφωνήσετε και οι δύο να γίνετε φίλοι ενσυναίσθησης. Στη συνέχεια, επιλέξτε μια αμοιβαία αποδεκτή ώρα για να μιλάτε κάθε εβδομάδα.
Ο χρόνος που αφιερώνετε σε αυτές τις κλήσεις μπορεί να ποικίλλει. Ωστόσο, μπορείτε να προγραμματίσετε τουλάχιστον σαράντα πέντε λεπτά έως μία ώρα. Η ιδέα είναι να προσφέρετε και να λαμβάνετε ενσυναίσθηση εναλλάξ. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, μια μονόπλευρη φιλία ενσυναίσθησης δεν θα διαρκέσει. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα, για να είναι βιώσιμη. Μετά από 16 χρόνια, εξακολουθώ να ρωτάω τα φιλαράκια μου πως αισθάνονται ως προς την αμοιβαιότητα στη σχέση μας.
Υποστηρικτές ενσυναίσθησης
Το «φιλαράκι» σας είναι στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ενσυναίσθησης, αλλά μπορεί να μην είναι διαθέσιμο σε άλλες ώρες. Η ύπαρξη τουλάχιστον δύο «υποστηρικτών ενσυναίσθησης» μπορεί να σας προσφέρει την επιπλέον στήριξη και ανακούφιση που μπορεί να χρειάζεστε για να ζήσετε πιο συμπονετικά.
Εκπαιδεύσεις και εργαστήρια
Οι εκπαιδεύσεις και τα εργαστήρια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε την πρακτική μας. Το να ζούμε, να μαθαίνουμε και να εξασκούμαστε μέσα σε μια κοινότητα είναι εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Η συνδυαστική επίδραση των άλλων, οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες, η πρακτική και η υποστήριξη συγγενικών μ’ εμάς πνευμάτων, δημιουργούν μια μοναδική και δυναμική εμπειρία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική για την ανάπτυξη και την πρακτική μας.
Σ Τ Η Ν Π Ρ Α Ξ Η
Μια μη «φυσιολογική» ζωή
Μπορώ να θυμηθώ μια φορά πριν από κάποια χρόνια, όταν η φίλη μου της ενσυναίσθησης και εγώ χάσαμε επαφή. Μιλούσαμε κάθε εβδομάδα για πάνω από δύο χρόνια, όταν κάποια στιγμή έφυγα από την πόλη για διακοπές.
Όταν επέστρεψα, απλά αφήσαμε τα πράγματα να κυλήσουν. Μετά από μερικές εβδομάδες, παρατήρησα ότι ένιωθα δύστροπος και αποπροσανατολισμένος. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε. Η ζωή μου, μου φαινόταν αρκετά φυσιολογική. Αναρωτιόμουν, τι μου συνέβαινε;
Ξαφνικά κατάλαβα. Δεν έπαιρνα πλέον την εβδομαδιαία μου ενσυναίσθηση. Ήταν τόσο, μα τόσο εύκολο να μην το προσέξω. Όπως είπα, η ζωή μου μου φαινόταν φυσιολογική.
Τότε συνειδητοποίησα ότι ήθελα μια μη φυσιολογική ζωή – μια ζωή που να περιλαμβάνει την ενσυναίσθηση συνεχώς, ως μέρος της εμπειρίας μου εδώ στη γη. Της τηλεφώνησα και επανασυνδεθήκαμε. Αμέσως ένιωσα τη διαφορά και από τότε συνεχίζουμε να επικοινωνούμε. Μέχρι σήμερα θυμάμαι πόσο εύκολο ήταν να απομακρυνθώ από αυτή τη σχέση – και πόσο σημαντικός και πολύτιμος είναι ένας φίλος ενσυναίσθησης.
Ε Ξ Α Σ Κ Η Σ Η
Πρακτική 1 – Επαναλήψεις και υπενθυμίσεις
Διαβάστε ξανά την μέχρι τώρα θεωρία, ή και τις ιστορίες. Σκεφτείτε να αφιερώσετε αυτή την εβδομάδα για να επαναλάβετε κάποιες από τις πρακτικές που φαντάζεστε ότι θα σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε.
Πρακτική 2 – Επιλέξτε έναν φίλο ενσυναίσθησης
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Λίστα Φίλων Ενσυναίσθησης του προγράμματος «Κοινωνία Ενσυναίσθησης» για να επιλέξετε έναν φίλο ενσυναίσθησης.
Πρακτική 3 – Παρακολουθήστε μια εντατική εκπαίδευση ή ένα εργαστήριο
Τα εργαστήρια είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να νοιώσουμε σύνδεση και να κάνουμε εξάσκηση. Το πρόγραμμα «Κοινωνία Ενσυναίσθησης» περιλαμβάνει δύο εργαστήρια, ένα για Εξάσκηση στην Ενσυναίσθηση και το άλλο για Μελέτη Θυμού.
Μετάφραση: Μαρία Αγγέλου